Lös en utmaning för att visa dina kunskaper och idéer och få jobbet oberoende av tidigare erfarenheter, ålder, kön eller efternamn. Hammarötjejen Malin Andersson är Sverigechef för Utmaningsverket, ett banbrytande projektet som tror ska lösa jobbmatchningen både lokalt och globalt, och nu hoppas hon på att Hammarö vill gå in som pilotkommun i projektet.
– Det vore så roligt om Hammarö blev först i världen med detta initiativ, det är ju här jag vill vara och det är här jag är uppväxt, säger hon.
Utmaningsverket har varit igång sedan slutet av april i år och är baserat på en idé som 26-åriga Malin Andersson hoppas ska revolutionera arbetsmarknaden. Tanken är enkel: ett företag som vill rekrytera eller behöver hjälp med en lösning på ett problem publicerar en utmaning på www.utmaningsverket.se. Sedan kan vem som helst gå in och lösa utmaningen och få jobbet, oavsett tidigare meriter.
– Det blir som ett blankt CV, säger Malin. Man kan få ett jobb utan att någon kollar om man har varit arbetslös eller om man har ett utländskt efternamn.
Alla bidrag som lämnas in ägs av Utmaningsverket, Student Competitions och det aktuella företaget som publicerat utmaningen. För varje utmaning man gör får man ett betyg som man senare kan användas som en merit vid framtida arbetsintervjuer. För det vinnande bidraget kan det finnas jobb, pengar, resor och liknande i potten.
Malin menar att det främst är unga som man riktar sig till, men alla är välkomna. Hon tror att den nya generationen som är på väg ut på arbetsmarknaden har extremt mycket att ge.
– Vi som är unga i dag vill vara delaktiga och påverka, säger hon. I dag identifierar man sig med sitt jobb, det är nästan viktigare att få 20 000 för ett jobb man brinner för än 25 000 för något man inte brinner för. Och när man brinner för något så lär man sig mycket om det och blir en talang inom sitt intresseområde.
Hon tror också att den största utmaningen i dag är att lösa jobbmatchningen mellan arbetskraften och arbetsgivaren och hon anser att Värmland är ett mycket bra ställe att börja på.
– Jag kände att jag vill börja bygga det här i Hammarö och Karlstad, berättar hon. Här står vi med den största utmaningen eftersom vi har så hög procent arbetslösa ungdomar, men Värmland har stor potential. Jag såg möjligheten att börja här och sedan utöka. Flera har sagt att om man lyckas i Värmland så lyckas man överallt för det är svårt att göra något nytt i Värmland, och det ser jag som en fantastisk utmaning.
Hon hoppas därför att hennes barndomskommun Hammarö ska bli pilotkommun för Utmaningsverket och satsa på initiativet. Hon vill tillsammans med kommunen lösa samhällsutmaningarna som finns just nu.
– Då gör vi ett gemensamt krafttag med skola, företag, myndigheter, organisationer och mediakanaler för att lyfta näringslivet, säger hon.
Dessutom letar hon hus på Hammarö och vill gärna kunna ha Utmaningsverkets bas på ön.
– Jag är väl lite hemkär, skrattar hon.
Utmaningsverket går just nu under företaget Student Competitions, vilka arbetar mot Indien, Kina, USA och Brasilien för att attrahera utländska studenter till Sverige med utmaningar. Utmaningsverket som verksamhet finns just nu i betaversion och har trots det redan lockat till sig omkring 70 kunder sedan starten. En av dessa utmaningar kommer från Hammaröföretaget AME Service vars ägare Bengt Enehammar vill överlåta verksamheten och vände sig till Utmaningsverket för att hitta en ersättare.
– Jag har själv inte vetat hur jag ska söka någon som skulle vilja jobba med det här, men så hittade jag Utmaningsverket på datorn och tyckte att det lät bra, berättar Bengt.
Företaget, som arbetar med trädgårdsskötsel, har funnits i 20 år och har ett kundunderlag på omkring 500 kunder. Och det är för deras skull som Bengt nu vill överlåta verksamheten till rätt person.
– Det viktigaste är att övergången fungerar bra, både för kundernas skull och för firmans namns skull, säger han. Jag letar efter någon med ett intresse, inte nödvändigtvis någon med erfarenhet. Rätt person och rätt engagemang. Men det måste vara någon med krafter också, man måste orka med det, det är ett tungt jobb.
Utmaningen för att eventuellt ta över Bengts företag är att göra en så kallad SWOT-analys över företaget för att bedöma risker, möjligheter, styrkor och svagheter samt att göra en målsättning för var företaget befinner sig om tre år. Priset kommer sedan att delas upp i fyra steg. Först kommer tre personer med de bästa bidragen att kallas till intervju med Bengt. Därefter kommer den som anses bäst lämpad att få praktisera i två veckor och om allt flyter på bra anställs personen i företaget under ett år. Fjärde steget är att vinnaren ges möjlighet att köpa företaget efter upplärningsåret.
– Under året får man följa med och göra det fysiska jobbet och lära känna kunderna så att de vet att det är någon annan som är på gång att ta över, säger Bengt.
Utmaningsverket har än så länge fått idel lovord från alla de har presenterat idén för och flera kommuner väntas ge besked under hösten om de vill bli pilotkommun för projektet.
– Vi har som målsättning att finnas i ett land i varje kontinent om fem år, säger hon. Vi tror på bra idéer och sitter man på en talang men inte har några meriter så ska man kunna få möjligheten att visa vad man går för!