Moa Wikberg har bråda dagar. Siktet är satt på OS 2016, via ett kval i kommande VM.
HammaröNytt fick en pratstund med hammarökanotisten, mitt emellan Florida och Karlskoga.
Det är en solig vårdag. Vattnet intill Karlstad Kanotklubbs klubbstuga strax nedanför Hammaröleden är spegelblankt och tre grader varmt. Det var här allt började för cirka tio år sedan.
– Det var min storebror som började, han gick i kanotskola här, och jag fick chansen att pröva också, berättar Moa vars tioåriga jag inte fastnade direkt för sporten.
– Jag höll mest på med längdskidåkning, det var först när jag fick börja tävla som det började bli roligt.
Längdskidåkningen räknas numera som en högt uppskattat hobby.
– Jag sökte till skidgymnasiet i Torsby för att både kunna åka skidor och paddla, det finns inte samma möjligheter till att kombinera idrotterna i Nyköping där kanotgymnasiet ligger.
Studierna i Torsby avslutades förra året. Och vid sidan av studier i ekonomi, halvtid på distans har Moa fullt fokus på träning, träning, lite vila och ännu mera träning. Basen är föräldrahemmet ute på Rud Ängen (”vi bodde på Lövnäs när jag var mindre”). Fast så värst mycket hemmaliv är det inte tal om.
– Lägren, exempelvis under de senaste tio veckorna i Florida, är i viss mån betalda av Riksidrottsförbundet. Och sedan har jag stöd från SOK:s Topp- och Talangprojekt. Men det är inga stora pengar så därför är det skönt att kunna bo hemma.
Kanot i tävlingsform finns i en mängd olika klasser och delas som regel in efter typ av kanot samt antalet i besättningen: En täckt kanot med sittbrunnar kallas för kajak. Moa tävlar i klasserna K1, K2 samt K4. Alla paddlare blir bedömda efter hur väl de presterar i K1. Men det är få som får möjligheten att tävla ensamma i de stora mästerskapen. Vid junior-EM i Portugal 2012 tog Moa guld i K2 500 meter tillsammans med Linnea Stensils från Vaxholm. Duon ingår numera i ett K4-lag inom landslaget. Därav det stundande träningslägret i Karlskoga, där tränaren Martin Hunter (för övrigt gift med OS-medaljören Agneta Andersson) bor.
– Vår första tävling tillsammans blir EM i Tjeckien. Sedan hoppas vi på en bra placering vid VM i Milano i augusti, det är enda chansen att kvala in till OS, berättar Moa.
Moas blogg: moawikberg.wordpress.com
Moa fyller 21 år i maj och har därmed möjligheten till en lång karriär som kanotist.
– Agneta Andersson var 35 år när hon tog OS-guld i K2 1996 och Sofia Paldanius (flerfaldig SM-guldvinnare på K1) är 36, så ålder är inget problem. Det är snarare motivationen eller eventuella skador som sätter stopp.
Moa äger tre K1-kanoter och två paddlar, varav ”förstapaddeln” för närvarande är trasig.
-Två kanoter finns i Sverige och en är kvar i Florida, det är ganska krångligt och dyrt att transportera dem. Paddlarna är exakt likadana men givetvis så får man en favorit, menar Moa.