Bruket skapade mycket av det moderna Hammarö. Och såväl utveckling som avveckling fortgår än i våra dagar.
– Bostäderna på Vidön är snart helt borta, varnar Anette Henriksson som engagerat sig på Internet med syfte att bevara det som bevaras kan.
I förra numret av HammaröNytt (Augusti 2013) kunde vi berätta om Stora Ensos planer att avveckla sitt fastighetsinnehav på Hammarö. Det mest aktuella exemplet är rivningen av ett av husen, med adress Prästängsvägen 21. Anette Henriksson är född och uppvuxen på Vidön, bara några hus längre bort.
– Mormor flyttade hit från Skåre och började arbeta som hushållerska hos min morfar och hans mor 1939. Och i samma hus är både jag och brorsan uppväxta, berättar hon.
En del av husen längs med Prästängsvägen är redan rivna. Och upp mot det nya renseriet fanns det tidigare ännu fler hus. För att inte tala om den, numera, glest bebyggda östra sidan av Djupsundsvägen.
– Enligt vad jag har hört så bodde man på Vidön men arbetade i Skoghall under tidigt 1900-tal. Här fanns en dansbana och en jättefin herrgård, nu är allt borta.
Mycket från Anettes egen uppväxt finns bevarat i fotoalbum, samt en del osorterat och omärkt. Intresset för hembygden fick sig en rejäl skjuts framåt när Anette Henriksson gick med i Facebooksidan ”Äldre fotografier från Skoghall och Hammarö”.
– Jag lade ut några bilder och bara efter några dagar hade folk lämnat hur många kommentarer som helst.
Efter hand blev det fler bilder från Vidön. Och nyligen startade hon själv upp sidan ”Gamla hus Vidön o Skoghalls området” på Facebook.
– Det är kanske idé att starta upp Vidö hembygdsförening, föreslår hon.
Många av de boende på Vidön arbetade på brädgården. Män som kvinnor.
– Det är min mormor på bilden, den ska vara tagen kring 1959-1960. När jag lade ut den på Facebook fullkomligt exploderade det med kommentarer.
Många kände inte till att också kvinnor jobbade här. Och många förundrades av ”arbetskläderna”
– I mina tonår frågade jag faktiskt mormor varför hon arbetade i kjol, men hon
ville aldrig prata om det, berättar Anette Henriksson.
Bilden är tagen 1915-1919, på gräsmattan bakom ett av husen vid Prästängsvägen. Mannen med pipan i det nedre högra hörnet är Anettes morfars far Johannes.